W XVI wieku kawa pojawiła się po raz pierwszy w Europie. Dziś stanowi jedną z najczęściej spotykanych używek oraz źródeł pobudzającej kofeiny na całym świecie. Gdy mówi się o jej ziarnach najczęściej padają nazwy Arabika oraz Robusta. Co one oznaczają i gdzie spotkamy te gatunki kawy?

Arabika – historia, miejsce występowania

Arabika to nazwa używana by określić roślinę jaką jest kawa arabska. Określenie to bierze się z łacińskiej nazwy tego gatunku roślin która brzmi Coffea arabica. Arabika pochodzi z rejonu Etiopii, Mozambiku oraz Wielkich Jezior Afrykańskich. W pierwszym z wcześniej podanych obszarów odkryto ją już w I tysiącleciu przed naszą erą. Ten gatunek odpowiada aż za 80 do 90% światowej produkcji kawy. Aktualnie jej plantacje znaleźć można w wielu miejscach strefy między zwrotnikowej. Arabikę uprawia się bowiem w Etiopii, Brazylii, krajach Ameryki Środkowej w Indonezji, Indiach, Kolumbii czy też Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Największym producentem Arabiki nie może być inny kraj niż Kraj Kawy, a więc Brazylia. Odpowiada ona za około 1/4 zbiorów Arabiki na całym świecie. Drugie miejsce należy do Kolumbii, a trzecie do Indonezji. Wysoko znajduje się również pierwsze miejsce odkrycia kawy, czyli Etiopia. Arabikę ceni się przede wszystkim za smak oraz aromat. Przy wypalaniu powstają bowiem nuty smakowe i zapachowe takie jak nuty orzechowe, czekoladowe, czy też owocowe. Zawartość kofeiny w tym gatunku kawy to od około 1 do 2 %.

Robusta – gorsza kawa?

Kawa Robusta jest uznawana za gatunek gorszy od Arabiki. Odkryto ją w XIX wieku w Belgijskim Kongo. Jej zalety to odporność na choroby, temperaturę czy też szkodniki, a ponadto jest prostsza i tańsza w uprawie. Może pochwalić się także wyższą zawartością kofeiny. Robustę spotkać można zarówno w Afryce Środkowej, jak i Azji Południowo-wschodniej, a nawet Brazylii, która znana jest ze świetnej Arabiki. Z racji na swój gorszy smak Robusta służy przede wszystkim do uzupełniania nieco tańszych mieszanek kawy. Wynika to z faktu, iż długie jej wypalanie może stworzyć w niej posmak spalonej gumy.