Kawa liofilizowana – odmiana kawy rozpuszczalnej

Miłośnicy kawy rozpuszczalnej nie lubią eksperymentować. Rzadko więc kupują kawy ziarniste i młynki do kawy. Mogą jednak często zobaczyć na opakowaniach informacje, że kawa jest liofilizowana. Co to jednak znaczy i czy taka kawa różni się od innych dostępnych na sklepowych półkach? Jak już nieco zdradziliśmy na początku, kawa liofilizowana to odmiana kawy rozpuszczalnej. Różni się jednak od tradycyjnej kawy rozpuszczalnej sposobem suszenia przez wymrażanie.

Wytwarzanie kawy liofilizowanej

Jednym z elementów procesu wytwarzania kawy rozpuszczalnej, następującym po rozkruszaniu i przepłukiwania ziaren, jest filtrowanie i suszenie. W przypadku kawy liofilizowanej proces suszenia nazywamy suszeniem sublimacyjnym lub właśnie liofilizacją. Jest to suszenie przez wymrożenie. Taki proces ma bezpośredni wpływ na smak kawy. Tradycyjnie kawa rozpuszczalna zawiera sporo wody, co zmniejsza intensywność smaku. Natomiast kawa liofilizowana dzięki niskiej zawartości wody posiada intensywny smak i aromat.

Wpływ kawy liofilizowanej na zdrowie

Badania pokazują, że kawa liofilizowana zawiera mniejszą zawartość kofeiny. Z jednej strony to dobra wiadomość, ponieważ możemy cieszyć się większa liczba filiżanek tego napoju dziennie bez obawy o nasze zdrowie. Osoby, którym jednak zależy na wysokiej zawartości kofeiny i jej działaniu, mogą mieć obawy co do jej mocy. Takie osoby powinny bardziej zwrócić uwagę na kawy ziarniste i młynki do kawy. Kawa liofilizowana, ma jednak właściwości zdrowotne. Mianowicie może ograniczyć ryzyko cukrzycy drugiego typu oraz nie ma negatywnego wpływu na układ krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *