Etiopia to jeden z najciekawszych i najstarszych krajów na całym świecie. Jest to także miejsce, w którym w I tysiącleciu przed naszą erą odkryto kawę. Dziś dzięki temu na całym świecie przy pomocy kawy tworzy się napój, który stał się najczęściej spotykaną używką oraz głównym źródłem kofeiny, czyli substancji silnie pobudzającej.

Do czego wpierw wykorzystywano kawę?

W I tysiącleciu przed naszą erą owoce kawowca były bardzo dobrze znane w Etiopii. Wykorzystywano je tam w formie pożywienia i jedzono je po ugotowaniu z masłem oraz solą. Kawa nie była jednak wtedy hodowana. Zbiory prowadzono na naturalnie rosnących roślinach. Mówi się, że kawę odkryto w rejonie Kaffa, który jest położony w Etiopii i to od niego wzięła się nazwa tej rośliny.

Sam napój nie został jednak odkryty w Etiopii. Ten wynalazek przypisuje się Jemenowi, czyli państwu, które jest położone całkiem niedaleko Etiopii, lecz po drugiej stronie Morza Czerwonego, czyli na Półwyspie Arabskim. Kawa trafiła tam przez arabskich kupców i do dziś w Jemenie produkuje się jedną z najdroższych kaw na całym świecie.

Zwyczaj picia kawy zapoczątkowano właśnie w kulturze arabskiej. Wpierw było to zakazywane i dla przykładu w Mekce od 1511 roku nie można było spożywać tego napoju. Na podobny krok zdecydował się między innymi Kair w roku 1532. Ograniczenia zniesiono jednak całkiem szybko. Zwyczaj picia kawy przedostał się też do Imperium Osmańskiego, które zaczęło otwierać kawiarnie nad Bosforem czyli w swojej stolicy – Stambule.

Jak kawa trafiła do Europy?

Europejczycy picie kawy zawdzięczają właśnie Imperium Osmańskiemu. Pierwsze kawiarnie w Anglii, czy we Francji powstały już w I połowie XVII wieku. Pierwsza kawiarnia w Austrii to z kolei dzieło Polaka i efekt bitwy pod Wiedniem z roku 1683. Wtedy Jerzy Kulczycki otrzymał prawo do zapasów kawy, które porzucili uciekający Turcy i dzięki nim założył pierwszą kawiarnię w Wiedniu. Od wtedy kawa zaczęła szybko się rozwijać i powstawały jej nowe wariacje obejmujące dodawanie mleka czy też śmietanki.