Młynek do kawy – podstawowe narzędzie do mielenia kawy

Młynek do kawy jest podstawowym urządzeniem, które pomaga w procesie przygotowania dobrej kawy. Wszystko przecież zaczyna się od ziaren kawy i tego, w jaki sposób zostaną one zmielone. Zatem odpowiednie zmielenie kawy to pierwszy krok do przygotowania aromatycznego i świeżego napoju. Niezależnie jednak od tego czy używamy młynka zintegrowanego z ekspresem, czy młynka jako osobnego urządzenia, przyjdzie taki czas, kiedy trzeba dokonać jego czyszczenia.

Sposoby czyszczenia młynka do kawy

Trzeba na początek podkreślić, że brak konserwacji młynka spowoduje jego nieprawidłowe działanie co przełoży się na jakość pitej kawy. Młynek do kawy może podlegać zanieczyszczeniom wynikającym z samego mielenia ziaren. Ścianki jego pojemnika pokrywają się tłuszczem. Sam pył kawowy potrafi również dostać się w różne, trudno dostępne części młynka. To jak często czyścić młynek zależy oczywiście od zastosowania młynka i jego częstotliwości użycia. Generalnie jednak warto odkurzać i przecierać młynek zgodnie z zaleceniami producenta, jednak nie rzadziej niż kilka razy w tygodniu. Odkurzanie młynka możemy wykonać zwykłym odkurzaczem, natomiast do czyszczenia hoppera dedykowane są specjalistyczne sprajem. Dodatkowo, aby przeczyścić trudno dostępne miejsca, można użyć specjalnego granulatu lub kryształków do czyszczenia młynków. Czyszczenie młynka do kawy jednak nie jest trudne. Aczkolwiek powinno stać się obowiązkową czynnością, jeśli chcemy zachować długą żywotność tego urządzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *