Kawa rozpuszczalna – najpopularniejsza kawa w Polsce

Kawa rozpuszczalna jest niezwykle popularna w Polsce. Kupujemy ją częściej niż kawę ziarnistą i nie potrzebujemy dodatkowych urządzeń jak młynek do kawy. Kawę rozpuszczalną cenimy za stały i charakterystyczny smak, szybkość przygotowania i umiarkowaną cenę. Nawet przy spadających cenach ekspresów, młynków do kawy i dostępności kaw ziarnistych, kawa rozpuszczalna nie traci na popularności. Spotkamy ją niemal w każdej sieciówce, czy sklepie spożywczym. Znacznie więc przyczynia się ona do średniego rocznego spożycia kawy przez Polaków, które wynosi 3 kilogramy na osobę. Dziś na polskim rynku spotkamy kawę rozpuszczalną w tradycyjnej odmianie oraz tak zwana liofilizowaną.

Proces wytwarzania kawy rozpuszczalnej

Niezależnie od tego jaki rodzaj kawy rozpuszczalnej wybierzemy, jej proces przygotowania zaczyna się tak samo. Najpierw ziarna muszą zostać upalone, zmielone i zaparzone pod wysokim ciśnieniem, a następnie zagęszczone. Ostatnim etapem jest suszenie, którego efektem jest kawa pod taką postacią jaką znamy ze sklepowych półek. Suszenie może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wykorzystanie wysokich temperatur, a drugim tak zwana liofilizacja. Niezależnie od sposobu suszenia, kawa w efekcie wyglada tak samo. Jedynie w przypadku kawy liofilizowanej, która suszona jest pod wpływem niskich temperatur, mamy do czynienia z lepszym smakiem i aromatem. Taka kawa jednak zawiera mniej kofeiny, przez co jest słabsza od jej odpowiednika, przy produkcji którego wykorzystywana jest wysoka temperatura. Niemniej jednak w procesie wytwarzania kawy rozpuszczalnej nie biorą udziału żadne składniki, czy substancje chemicznych. Dzięki temu pijąc ją z umiarem nie musimy obawiać się o nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *