Dodatki do kawy kojarzą nam się przede wszystkim z mlekiem, śmietanką czy też cynamonem lub wszelkiego rodzaju polewami. Bardzo ciekawym pomysłem może być jednak wzbogacenie tego ciemnego napoju za pomocą cytryny.

Espresso Romano – co to za kawa, przepis

Zastanawiając się jak zrobić kawę z cytryną można wpaść na Espresso Romano. Jest to orzeźwiająca kawa, która powstaje w bardzo prosty sposób. Połączenie świeżego espresso i cytryny pozwala bowiem na przełamanie gorzkiego smaku kawy, a także nadanie jej unikalnego i mocnego charakteru. Dodatkowo jest to połączenie bardzo orzeźwiające, które świetnie może sprawdzić się latem podczas upalnych dni.

Aby zrobić Espresso Romano trzeba zaparzyć świeże espresso. Następnie powinno się dodać do niego plasterek cytryny bądź wlać sok z niej. Jedna porcja kawy powinna zawierać około 30 mililitrów espresso oraz 5 mililitrów soku z cytryny. Dla osób, które lubią słodkie smaki poleca się dodać trochę cukru, bądź miodu. Ciekawą opcją może być również syrop smakowy. Dodatkowo wzbogaci on smak o nieco inne nuty i może nadać kawie z cytryną jeszcze bardziej unikalnego charakteru.

Właściwości zdrowotne kawy z cytryną

Picie kawy z dodatkiem cytryny może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Witamina C, którą przyjmujemy dzięki zawartości cytryny w kawie pozwala bowiem na stymulację produkcji kolagenu, a ten to bardzo ważna część składowa skóry. Dodatkowo takie połączenie kawy z cytryną może wspomóc metabolizm, a także poprawić pracę jelit i je oczyścić. Nie oznacza to jednak, że kawa z cytryną to same dobro. Podobnie jak wszystko powinna być spożywana z umiarem.

Zbyt duże spożycie kawy z cytryną może skończyć się przede wszystkim nieprzyjemnościami związanymi z na przykład przedawkowaniem kofeiny, co skutkuje podwyższonym ciśnieniem, kołataniem serca, czy też anemią. Dodatkowo może wystąpić zgaga, uczucie suchości w ustach, problemy z koncentracją czy też pogorszenie się nastroju. Lekarstwem na to jest jednak najzwyczajniejszy w świecie umiar, który jest bardzo ważny w piciu kawy i innych napojów zawierających w sobie kofeinę.