Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Nie licząc rzecz jasna wody, może się z nią równać jedynie herbata, równie uwielbiana w wielu rejonach globu. Nic więc dziwnego, że od wieków ludzie próbują nieco kombinować z dodatkami do tego napoju, przy okazji próbując dodać mu nieco nowych właściwości bądź urozmaicić i tak już wyrazisty smak. Jakie dodatki przyjęły się globalnie najmocniej, a także jakie najczęściej spotkamy w kawiarniach w naszym kraju?

Mleko królem dodatków do kawy

Oczywiście nie możemy nie zacząć od innego płynu, który bardzo często ląduje w naszych kubkach w połączeniu właśnie z kawą. Mleko, bo o nim mowa, ma naprawdę spory wpływ na końcowe właściwości naparu. Przede wszystkim zmniejsza jego kwasowość oraz ogranicza działanie kofeiny na nasz organizm. Dodatkowo hamuje wypłukiwanie mikroelementów przez kawę, między innymi magnezu, wapnia czy żelaza. Niewątpliwym minusem jest oczywiście fakt, iż dodanie mleka znacznie zwiększa kaloryczność, lecz nie ma róży bez kolców. Bez względu na ewentualne skutki uboczne, mleko było, jest i z pewnością będzie bardzo popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kawy.

Na słodko, na kwaśno, na gorzko – do wyboru, do koloru!

Kawę próbowano łączyć na naprawdę wiele sposobów i metodą prób i błędów ludzkość przez setki lat dochodziła do idealnych kombinacji. Oczywiście nie oznacza to, że w ostatnim czasie nie pojawiło się wiele nowych miksów – tak oczywiście również się dzieje i ciągle możemy znaleźć informacje o nowych, intrygujących połączeniach.

Niezwykle ciekawym sposobem na picie kawy jest na przykład dodanie do niej cytryny, co według wielu osób pomaga nam w odchudzaniu. Oczywiście nie wolno zapominać o cukrze, który de facto króluje wraz z mlekiem w kwestii bycia najpopularniejszym dodatkiem do kawy. W krajach arabskich jednak często podaje się kawę z dodatkiem przypraw korzennych, zaś dla wielu prawdziwą letnią ucztą jest rzecz jasna kawa mrożona – podawana nierzadko z bitą śmietaną czy gałką pysznych lodów. Możemy również spotkać się z dodawaniem do kawy kakao czy cynamonu. Kombinacji jest naprawdę wiele i sami możemy próbować je tworzyć we własnym domu!