Każdy prawdziwy koneser kawy doskonale zdaje sobie sprawę z tego jakie korzyści przynosi posiadanie młynka do kawy. Nie tylko umożliwia on nam skosztowanie świeżo zmielonej kawy, ale przede wszystkim daje nam wpływ na sposób i grubość zmielenia ziaren. To wszystko ma znaczenie dla aromatu i smaku kawy, który jest znacznie bogatszy niż w kawach wcześniej zmielonych i dostępnych w opakowaniach.

Cechy młynka do kawy ostrzowego

Istnieją dwa podstawowe rodzaje młynków do kawy. Pierwszym z nich jest młynek ostrzowy. Jest to tańsze rozwiązanie, które pozwala cieszyć się możliwością świeżo zmielonej kawy za niewielkie pieniądze. Profesjonaliści jednak twierdzą, że tego typu młynki rozcinają ziarna na nierównomierne kawałki, co przyczynia się do powstawania pyłu kawowego. Jednocześnie w młynkach ostrzowych dochodzi do nadmiernego podgrzewania kawy przez co traci ona swój aromat.

Charakterystyka młynka do kawy żarnowego

Drugim dostępnym na rynku rodzajem młynków, są młynki do kawy żarnowe. Amatorzy kaw uważają, że są one znacznie lepsze od młynków ostrzowych. Mielenie kawy odbywa się tutaj za pomocą ścierania żaren, co powoduje bardziej równomierne zmielenie kawy. Nie dochodzi też do nadmiernego podgrzewania kawy, a dodatkowo młynek ten posiada możliwość regulacji stopnia mielenia kawy.

Mając na uwadze powyższe różnice, zdecydowanie warto sugerować się nimi, wybierając młynek do kawy. Naszym zdaniem zdecydowanie więcej korzyści uzyskamy wybierając młynek żarnowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *