Cytryna oraz sok z tego cytrusa bardzo często trafia do herbaty. Mało kto jednak wie, że ten kwaśny owoc może wręcz świetnie sprawdzić się w kawie. Takie połączenie ma sporo dobrych właściwości zarówno zdrowotnych, jak i smakowych dlatego warto się nim zainteresować i dowiedzieć się jak zrobić jak najlepszą kawę z cytryną.

Co daje picie kawy z cytryną?

Dodawanie cytryny do kawy nie jest czymś niesamowicie popularnym. Można by wręcz powiedzieć, że zapewne znaczna większość Polaków nigdy o czymś takim nie słyszała. Jest to jednak błąd, gdyż kawa z cytryną potrafi mieć naprawdę dobry i korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Takie połączenie pozwala na korzystanie z zalet kawy oraz cytryny, a tych jest naprawdę sporo. Po pierwsze witamina C zawarta w cytrynie stymuluje produkcję kolagenu, czyli jednego z budulców skóry, dzięki czemu ta jest w znacznie lepszym stanie. Dzięki substancjom zawartym w kawie z kolei dba się o nawilżenie skóry oraz niweluje złuszczanie się naskórka. Ponadto takie połączenie potrafi wspomóc oczyszczanie jelit oraz poprawić ich perystaltykę.

Trzeba pamiętać oczywiście o gorszych stronach picia kawy z cytryną. Te wystąpią jedynie gdy ten napój będzie spożywany w nadmiarze. Może to bowiem prowadzić do przedawkowania kofeiny oraz znaczącego zmniejszenia poziomu magnezu oraz wapnia. Przy zachowaniu odpowiedniego umiaru nie powinno być jednak żadnych problemów.

Kawa z cytryną – jak zrobić?

Zastanawiając się jak zrobić kawę z cytryną można natrafić na przepis na Espresso Romano. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów na picie kawy z dodatkiem cytryny. Przepis na Espresso Romano jest niesamowicie prosty. Na start należy przygotować klasyczne espresso. W tym celu najlepiej sprawdzi się ekspres ciśnieniowy bądź bardziej tradycyjna kawiarka. Optymalna ilość kawy na jedną porcję to 30 mililitrów. Do tego warto dodać plaster cytryny. Ewentualnie wlać 5 mililitrów soku z tego cytrusa. W ten sposób przyrządzoną kawę można wzbogacić o miód, cukier czy też syrop smakowy by nieco zredukować gorzkość i kwaśność. Takie połączenie jest jednak niezwykłe ciekawe i orzeźwiające również i bez słodzików.