Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Ciekawy, wyrazisty smak nie do pomylenia z niczym innym, ważne właściwości pobudzające, a także przepiękny aromat – to główne czynniki, przez które aż tak kochamy ten napój. Bez problemu możemy wymienić kilka różnych rodzajów kawy, które są uprawiane na całym świecie, a następnie trafiają na półki sklepowe i potem do naszych kubków. Które z nich możemy zaliczyć do tych najpopularniejszych oraz najciekawszych?

Trzy główne rodzaje kawy

Możemy wymienić trzy najważniejsze rodzaje kawy, które towarzyszą nam od wielu tysięcy lat. Już w starożytności napary z nasion kawy były niezwykle popularne i nic a nic przez cały ten czas się nie zmieniło. Możemy jednak wymienić trzy główne rodzaje kawy, które są najczęściej wybieranymi gatunkami na świecie.

Najpopularniejszą kawą na naszym globie jest z pewnością bardzo dobrze znana wszystkim arabika. Choć nazwa może wskazywać, iż najważniejszym miejscem, gdzie jest ona produkowana, jest Bliski Wschód, tak wcale nie jest. Najczęściej bowiem na półkach znajdziemy arabikę uprawianą w Afryce oraz w Ameryce Południowej, a prawdziwym hegemonem pod kątem produkcji tej odmiany jest Brazylia. Kraj Samby słynie z przepysznej arabiki i jest jej najważniejszym eksporterem na całym świecie. Tuż za arabiką plasuje się robusta, charakteryzująca się bardziej wyrazistym, gorzkawym smakiem. Uważa się, iż robusta idealnie łączy się z mlekiem – smak naparu z tych nasion jest tak intensywny, iż nawet podanie go z mlekiem nie zabije smaku kawy. Robusta jest bardzo popularna między innymi na Dalekim Wschodzie, a głównymi eksporterami są Indonezja oraz Wietnam.

Liberika – czym ona jest?

Trzecią, najmniej popularną odmianą jest liberika, stosowana najczęściej w kosmetyce bądź kawach rozpuszczalnych. Dlaczego tak się dzieje? Ta odmiana nie jest zbyt bogata ani w walory smakowe, ani zapachowe. Z tego też względu albo stosuje się ją albo w prostszych wyrobach, albo jako dodatek do arabiki czy robusty.