Kawa mielona – skojarzenia i sposób przygotowania

Kawa mielona kojarzy nam się w większości przypadków z popularną kawą sypaną, a nie z kawą ziarnistą, zmieloną w młynku do kawy. Popularna kawa sypana jest drugim, po kawie rozpuszczalnej, wyborem Polaków. Tymczasem warto zastanowić się nad tym, by spróbować kawę zmielić samemu w młynku do kawy. W taki sposób będziemy mieli dostęp do świeżej kawy o bogatym smaku i aromacie. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy konieczne jest posiadanie specjalistycznego sprzętu? Paradoksalnie w łatwy sposób można samemu zmielić kawę ziarnistą. Wystarczy użyć do tego najprostszy młynek do kawy.

Dawne i aktualne sposoby na mielenie kawy

Niegdyś ludzie nie posiadali takiego luksusu jak młynek do kawy. Do zmielenia kawy wykorzystywano zatem kamienie, a potem moździerze. Powstanie pierwszego młynka datuje się na czas około 1400 roku. Od tamtej pory mielenie kawy stało się prostą i przyjemną czynnością. Czy zatem warto korzystać z młynka? Czy może zakupić kawę już zmieloną? Najważniejszym powodem, dla którego warto mielić kawę samemu jest to, że mamy wpływ na grubość i jakość mielenia. Po drugie sami możemy wybrać rodzaj i markę ziaren jakie chcemy zmielić. I tutaj wybór jest już o wiele większy. Trzecim argumentem za kawą mieloną w młynku jest fakt, że kawa już zmielona szybko wietrzeje. A zatem traci swoje właściwości, aromat i smak. Jeśli więc te argumenty są dla nas ważne, warto postawić na samodzielne mielenie kawy w młynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *